روزشمار: 22 خرداد؛ ویرانی شهر تروا به دست یونانیان
به گزارش وبلاگ وکیل من، شهر تروا در یازدهم ژوئن سال 1184 پیش از میلاد طبق برآورد اراتوستنس ریاضیدان، جغرافی دان و فضاشناس یونانی تبار و محاسبات تقویمی قرون معاصر، به دست یونانیان ویران شد.
شهر تروا (Troy)، قبلاً شهری افسانه ای شناخته می شد. اما بعد از کشف خرابه های آن در سال 1870، در تپه حصارلیغ آناتولی واقع در شمال شرقی ترکیه، جنوب غربی داردانل و در نزدیکی ساحل دریا، نه چندان دور از رود گرانیکوس (محل نخستین جنگ اسکندر با ایران) و تنگه داردانل، که اینک به حصار لیک معروفند، واقعیت آن اثبات شد. به این ترتیب تروا شهری است که هم ریشه در واقعیت دارد و هم افسانه های زیادی حول آن شکل گرفته است.
طبق برآورد اراتوستنس ریاضی دان، جغرافی دان و فضاشناس یونانی تبار و محاسبات تقویمی قرون معاصر، شهر تروا یازدهم ژوئن سال 1184 پیش از میلاد به دست یونانیان ویران شد. یونانیان اواخر آوریل (48 روز پیش از تکمیل ویرانی) وارد این شهر شده بودند. هومر شاعر نابینای یونان باستان در ایلیاد به توصیف جنگ افسانه ای مانند تروا پرداخته است.
تروا در 3000 پیش از میلاد مسیح تاسیس شد و تا 500 بعد از میلاد نه بار تخریب و دوباره بازسازی شد. به این ترتیب این شهر به مدت 3500 سال به شکل پیوسته ساکنانی داشته است. اولین تروا که در سال 3000 پیش از میلاد سنگ بنای آن گذاشته شد، در 2500 پیش از میلاد تخریب شد و تروای دوم به جایش ساخته شد. این تروا هم بر اثر آتش سوزی که حوالی 2300 پیش از میلاد رخ داد از بین رفت. سپس تروای سوم، چهارم و پنجم یکی بعد از دیگری و به جای یکدیگر ساخته شدند. شواهد حاکی از این است که در این شهرها فعالیت زیاد و قابل توجهی صورت نمی گرفت. اما تروای ششم که بین 1275 - 1800 پیش از میلاد ساخته شد امروزه بسیار مورد توجه است و دیوارهای باقیمانده از این شهر شرایط خوبی دارد.
در پی تروای ششم، تروای هفتم به دنیا آمد. تروای هفتم جایی بود که جنگ مشهور تروجان در 1200 پیش از میلاد در آن رخ داد که اولین جنگ بین شرق و غرب شناخته می گردد. تروجان به فرهنگ و مردم تروا اشاره دارد.
بر اساس افسانه ای یونانی، پایه گذار شهر تروا، ایلوس پسر تروس است و نام تروا از نام تروس مشتق شده است. پسر و جانشین ایلوس، لائومدون بود. در زمان او هرکول شهر را تسخیر کرد و لائومدون به دست هرکول کشته شد. در طول پادشاهی پسر لائومدون، یعنی پریم بود که جنگ تروجان رخ داد. نتیجه این جنگ تسخیر و ویرانی شهر بود.
در طول این جنگ مردم زیادی از مکان های مختلف آناتولی به یاری تروا آمدند اما به خاطر حقه اسب چوبی، شهر سقوط کرد و تروا ویران و سوزانده شد. تروجان هایی که فرار بودند، دوباره شهرشان را ساختند و به زندگی در آن ادامه دادند. تروای هشتم میراث دوره هلنی را حفظ کرد. اما تروای دهم تروای دوره رومی شد. این شهر در طول پادشاهی امپراتور آگوستوس پایه گذاری شد و به نظر می رسد تا قرن چهارم میلادی شهر بسیار مهمی بوده است.
طبق مطلبی که بر یک سنگ مرمر به جای مانده از آن موقع حک شده است، ویران شدن تروا در سال 1208 پیش از میلاد و به روایت هرودوت 1250 سال پیش از میلاد مسیح و با تاکتیک خاص و خدعه (داستان فرستادن اسب چوبی که چند نظامی در شکم آن پنهان شده بودند) رخ داده بود. با وجود این، مورخان و باستان شناسان سال 1184 پیش از میلاد را دقیق تر می دانند. تروا از سال 546 پیش از میلاد که کوروش بزرگ بر دولت لیدی غلبه کرد، در قلمروی ایران قرار گرفته بود و این منطقه حدود دو قرن به وسیله یک ساتراپ ایرانی اداره می شد.
در اکتشافات یک باستان شناس آلمانی در سال 1870 دیوارهای سنگی آخرین شهر تروا از زیر خاک خارج شد.
منبع: کجارو