تاثیر گرمای هوا بر خلق وخوی انسان ها
به گزارش وبلاگ وکیل من، جالب است بدانید دمای بالای هوا اثرات منفی و مثبتی بر روح و روان انسان ها می گذارد. بر اساس تحقیقات بین المللی، دمای بالای هوا موجب می گردد افراد تمرکز خود را از دست داده و زودتر از دیگر مواقع، خسته و پرخاشگر شوند. البته چند درجه دمای بالاتر به شرط نوشیدن کافی آب و پوشیدن لباس های مناسب، چندان تاثیری روی خلق وخوی ما نخواهند داشت. با ما همراه شوید تا رابطه گرما را با خلق و خوی انسان مورد آنالیز قرار دهیم.
رابطه گرما با تصادف
طبق آمارهای اخیر، دمای بالا احتمال خطر تصادف در خیابان ها را نیز افزایش می دهد. بر اساس این آمارها از هر هفت تصادف، یک تصادف در روزهای با دمای بالاتر از 25 درجه سلسیوس اتفاق می افتد که دلیل آن کم شدن تمرکز است. به گزارش پایگاه خبری آلمانی زبان ولت، مطالعات نشان می دهد که 47 درصد تصادفات در روزهای سرد کمتر از 15 درجه سلسیوس اتفاق می افتد؛ اما این رقم در روزهای خیلی گرم به 63 درصد می رسد. این تنها به خاطر عدم تمرکز نیست، بلکه رفتارهای پرخاشگرانه به خاطر هوای گرم در آن هم نقش دارد.
تاثیر گرما بر عملکرد کاری
گرما فقط در ترافیک و خیابان های شلوغ آزاردهنده نیست، دمای بالای هوا در محیط کار هم باعث کاهش بازدهی کارمندان و تمرکز فرد می گردد. چرا که با افزایش تعریق، ضربان قلب بیشتر شده و احساس خستگی افزایش می یابد.
تاثیرات گرما بر بدن از زبان یک روانشناس
دکتر علی اصغر اصغرنژاد، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره تاثیر دما و آب و هوا بر خلقیات به خبرنگار سلامت ایرنا گفته است:
به طور کلی بدن انسان این ویژگی را دارد که در مقابل تغییرات بیرونی و درونی واکنش نشان دهد. به طور مثال کاهش آب در بدن موجب تشنگی و کاهش قند در بدن موجب گرسنگی می گردد. هم چنین عوامل محیطی مانند گرما، سرما و آلودگی به طور قطع روی کارنمودهای درونی بدن تاثیر خواهند داشت؛ مثلا اگر سرما از حد معینی بیشتر گردد، آستانه تحمل فرد را تحت تاثیر قرار خواهد داد. گرما دو نوع کارکرد منفی و مثبت روی بدن دارد؛ هر چه دما بالاتر باشد، تعریق نیز بیشتر خواهد بود؛ تعریق بیشتر موجب دفع آب و املاح بدن می گردد و دفع املاح نیز شرایط تعادل حیاتی بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.
تحقیقات نشان داده که دمای بالای هوا می تواند تاثیرات مثبت هم برای انسان داشته باشد. گرما احساس ترس، شک و تردید را کاهش داده و موجب افزایش خوش بینی در انسان می گردد. عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره اثرات مثبت گرما به روی انسان می گوید: گرما و بهتر است بگوییم نور آفتاب، تاثیر مثبتی در بهبودی خلق و خوی افراد دارد. کشورهایی مانند سوئد و نروژ که به خاطر زمستان های طولانی، کمتر از نور آفتاب بهره مند هستند با معضل افسردگی فصلی روبرو هستند.
گرما به تنهایی تاثیری روی رفتار ندارد
به گفته دکتر اصغرنژاد، هرچند محروم بودن از نور آفتاب موجب افسردگی می گردد اما از سوی دیگر، گرمای شدید نیز موجب تغییرات بیوشیمی منفی در بدن خواهد شد. گرما به تنهایی تاثیری روی عملکرد روحی و روانی افراد ندارد بلکه اثر تجمعی مجموعه ای از عواملی مانند خسته بودن، منتظر ماندن در ترافیک، گرسنگی و مسائل اداری موجب بروز واکنش های تند، عصبی و پرخاشگرانه در فرد می گردد.
گرما در تعامل با سایر استرس ها مانند استرس ناشی از بی خوابی می تواند آستانه تحمل فرد را برای پاسخگویی به عملنمودها کاهش دهد.
چگونه از بروز رفتارهای تهاجمی ناشی از گرما جلوگیری کنیم؟
نکاتی برای مقابله با گرمازدگی بدانید. عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران معتقد است؛ برای پیشگیری از بروز رفتارهای پرخاشگرایانه ناشی از گرما باید نسبت به جسم و فکر خود و لحظه ای که بر ما حاکم است، هشیار باشیم. یکی از توصیه ها در گرما این است که باید آب زیادی نوشید. هنگام نشستن، عضلات بدن را شل نموده و آن ها در حالت استراحت قرار دهیم؛ هم چنین تنفس عمیق می تواند به ایجاد حس آرامش یاری کند.
استرس، موسیقی متن زندگی انسان ها است. بنابراین باید آنها را کنترل کنیم. آنالیز تاثیر شرایط آب وهوا و دما بر خلق و خوی انسان ها در زمره روانشناسی محیطی قرار می گیرد.
منبع: ایسنا
گردآوری و تنظیم: تحریریه وبلاگ وکیل من
لطفا در نشر دانسته های خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وب سایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.
منبع: دالاهو