چگونه مصرف گاز را کاهش دهیم؟

به گزارش وبلاگ وکیل من، افزایش بی سابقه مصرف گاز در ایران قبل از آغاز فصل زمستان بیانگر ضرورت صرفه جویی بیش از گذشته است؛ مشترکان می توانند تنها با رعایت بعضی نکات ساده نه تنها موجب کاهش مصرف شوند بلکه از تشویق خوش مصرفی که اخیرا وزیر نفت وعده داده است بهره مند شوند.

چگونه مصرف گاز را کاهش دهیم؟

به گزارش وبلاگ وکیل من، مقدار مصرف گاز بخش خانگی در آبان ماه با رسیدن به 490 میلیون مترمکعب در روز به بالاترین رقم در طول پنج سال گذشته رسید، میانگین دمای هوای کشور آبان ماه سال جاری حدود پنج درجه کمتر از سال های گذشته بوده که این درجه از برودت هوا و نیز مقدار مصرف در طول پنج سال گذشته بی سابقه بوده است.

با توجه به اعلام سازمان هواشناسی کشور مبنی برای کاهش دمای هوا در روزهای آینده، پیش بینی می گردد مصرف گاز در بخش خانگی هفته آینده با افزایش روزانه 50 میلیون مترمکعب به 535 میلیون مترمکعب برسد که رقم بسیار بالایی است. بعلاوه میانگین مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و غیرعمده در روزهای گذشته به 490 میلیون مترمکعب رسیده که این رقم در مقایسه با سال پیش حدود 140 میلیون مترمکعب افزایش یافته و مقدار مصرف گاز خانگی در مدت مشابه سال گذشته 350 میلیون مترمکعب در روز بوده است.

در این بین توجه به مقدار مصرف اهمیت ویژه ای دارد، استفاده از پوشش مناسب، استفاده از پرده های ضخیم، استفاده از شیرهای ترموستاتیک و رعایت دمای رفاه (18تا 21درجه) و پوشش مناسب موتورخانه ها و تعمیرات لازم در آنها به عنوان بخشی از راه های مصرف بهینه گاز توصیه می گردد.

بهتر است صرفه جویی از ساده ترین راه ها آغاز گردد؛ به گفته کارشناسان، با کم کردن دمای خانه و پوشیدن لباس گرم می توانید در مصرف گاز صرفه جویی قابل توجهی کنید؛ یعنی با کم کردن فقط یک درجه از دمای خانه، می توانید هزینه هایی را که صرف گرمایش منزل می گردد تا پنج درصد کاهش دهید.

یک پنجره با شیشه تک جداره تقریباً 10 برابر یک دیوار عایق کاری شده هم مقدار خود تلفات حرارتی دارد. برای کاستن از مسائل ناشی از پنجره ها، می توان از راه های مختلف یک لایه هوای ساکن بین محیط داخل و خارج ایجاد کرد، با انجام این کار تلفات حرارتی پنجره به نصف کاهش می یابد. برای ایجاد این لایه هوا راه های مختلفی وجود دارد.

برای دو جداره کردن پنجره یک جداره موجود می توان یک لایه دیگر از شیشه یا اکریلیک شفاف دیگر روی آن نصب کرد و فضای بین آنها را کاملاً درزبندی کرد. در این فضا باید مقداری ماده جاذب رطوبت قرار داد تا رطوبت این فضا را کاملا بگیرد.

بعلاوه عایق های ویژه پنجره ها را که به شکل برچسبهای شفاف ساخته می شوند به راحتی می توان روی شیشه پنجره ها چسباند و بخشی از خواص پنجره های دو جداره را در آنها به وجود آورد. این برچسب ها باعث می شوند ورود گرما در تابستان تا 80 درصدکاهش یابد. علاوه بر این انواع کم تابش این محصولات (Low-E) قادرند تلفات حرارتی و زمستانی را نیز تا 30 درصد کاهش دهند.

راه دیگر برای بالا بردن کارآیی پنجره های موجود، نصب ورقه های پلاستیکی شفاف روی پنجره ها است. این ورقه های شفاف را می توان به وسیله چسب های دوطرفه طوری به شیشه چسباند که چند میلیمتر با آن فاصله داشته باشند. کار ساده تری که می توان انجام داد این است که در چند هفته از سال که هوا خیلی سرد است روی پنجره ها نایلون کشید و دور تا دور آن را با چسب نواری پهن چسباند. با این کار در درجه اول شرایط آسایش بالاتری برای ساکنین ایجاد می گردد و در کنار آن در مصرف سوخت نیز صرفه جویی می گردد.

بعلاوه نصب پرده های کاملا چین دار که پنجره را کاملا بپوشاند می تواند جلوی اتلاف حرارت را به مقدار زیادی بگیرد. این پرده ها در فصل تابستان نیز جلوی تابش خورشید را می گیرند و به خنک نگه داشتن داخل ساختمان یاری شایانی می نمایند، بویژه اگر آستر براق داشته باشند. به مقدار بودن و نصب صحیح پرده بسیار مهم است. پرده باید طوری باشد که هوا نتواند پشت آن آزادانه حرکت کند. برای این کار می توان فاصله ریل پرده تا دیوار را با چیزی مانند تخته پرکرد یا گیره ها را طوری به پرده زد که خود پرده تا دیوار تا ادامه پیدا کند. بعلاوه می توان پایین پرده را با وسیله ای بر روی دیوار ثابت کرد.

یکی از بزرگ ترین دلایل اتلاف سوخت در منازل، استفاده نادرست از اجاق گاز است. زیاد کردن بیش از حد شعله، قرار دادن ظروف کوچک روی شعله های بزرگ و ظروف بزرگ روی شعله های کوچک، از مهم ترین اشتباهاتی است که بعضی خانم های خانه دار مرتکب می شوند و باعث هدر رفتن 40 درصد سوخت اضافی می شوند. ضمناً، حواس تان باشد که شعله اجاق گازتان باید آبی بسوزد.

علاوه بر این در حمام به جای باز گذاشتن یک سره دوش آب، مقداری آب گرم در وان بریزید و پس از شستشوی کامل، فقط برای آب کشی نهایی از دوش بهره ببرید. بعلاوه یکی از راه های صرفه جویی سوخت در فصل زمستان، بستن کامل درهای منزل و حتی اتاق ها است. اگر اتاق سردی دارید که داخل آن بخاری یا هیچ وسیله گرمازایی روشن نیست، باید در طول زمستان در آن را ببندید تا از ورود سرما به داخل خانه تان جلوگیری کنید.

برای این که 10 درصد در مصرف سوخت صرفه جویی کنید، می توانید از اتاق خواب تان آغاز کنید. در زمستان هوای اتاق را آن قدر گرم نکنید که مجبور به باز گذاشتن پنجره ها شوید. پنجره ها و کانال کولر را خوب عایق بندی کنید. در زمستان تخت تان را از پنجره دور نگه دارید تا زیادی سردتان نگردد و مجبور به زیاد کردن رادیاتورها نشوید. از قرار دادن بخاری بزرگ در اتاق کوچک یا بخاری کوچک در اتاق بزرگ هم پرهیز کنید که این کار هم انرژی زیادی را هدر می دهد.

علاوه بر این باید به این نکته نیز توجه داشت که وجود هرگونه ترک در دودکش می تواند مقدار زیادی از انرژی گرمایشی را هدر دهد. پس دودکش هایتان را سالی یک بار آنالیز کنید و اگر دیدید که شکسته اند یا ترک خورده اند، از یک تعمیرکار بخواهید که آنها را برایتان تعویض کند. بعلاوه بیشتر خانه ها یک اتاق کوچک به نام خرپشته در پاگرد آخرین طبقه شان دارند که از آنجا می توانند به پشت بام دسترسی داشته باشند. وجود هرگونه منفذی مثل پنجره شکسته یا دیوار ترک خورده در این محوطه می تواند اسباب اتلاف انرژی گرمایشی در زمستان و انرژی سرمایشی در تابستان را فراهم آورد.

برای صرفه جویی بیشتر در مصرف سوخت باید دمای آبگرمکن تان را روی 60 درجه سانتی گراد و حتی کمتر، تنظیم کنید. اگر درجه آبگرمکن شما بیشتر از 75 درجه سانتی گراد باشد، یعنی شما دارید سوخت زیادی را هدر می دهید. آبگرمکن های قدیمی و آنهایی که برچسب مصرف انرژی شان در رده C یا پایین تر است، سوخت زیادی را هدر می دهند. بعلاوه برای جلوگیری از به هدر رفتن سوخت و انرژی گرمایشی، لوله های آب گرم و رادیاتور مرکزی را عایق بندی کنید و هرچند وقت یک بار به شوفاژخانه سر بزنید تا از نبود هرگونه ترکیدگی یا شکاف در لوله ها مطمئن شوید. درجه رادیاتور مرکزی را هم خیلی زیاد نکنید و آن را بنابر سرما یا گرمای هوا تنظیم نمایید.

علاوه بر این توجه داشته باشید که وقتی قصد خرید بخاری یا کولر را برای منزل تان دارید، حتما به بزرگی خانه تان توجه داشته باشید. بزرگ و پرقدرت بودن یک وسیله همواره نشانه برتر بودن آن نیست. پس اولین راه صرفه جویی در مصرف انرژی، خریدن وسایل گرمایشی و سرمایشی، متناسب با مقدار منزل و اتاق ها است. سعی کنید از شومینه استفاده نکنید. در صورت عدم استفاده از شومینه پوشاندن درب شومینه بسیار یاری نماینده است. این کار اثر دودکشی شومینه را شدیداً مهار میکند.

خروجی کانال های کولر را از داخل با پوشش های به حدکافی ضخیم بپوشانید و در صورت استفاده از شوفاژ استفاده از شیرهای ترموستاتیک بهره ببرید. بعلاوه درز همه پنجره ها را با درزگیر بپوشانید. البته توجه داشته باشید، در صورتی که از بخاری گازی استفاده می کنید و یا پکیج شما از هوای داخل منزل استفاده می نماید و دودکش دو جداره ندارد، باید حتما قسمتی از درزها را برای تأمین هوای تازه باز بگذارید.

منبع: خبرگزاری ایسنا

به "چگونه مصرف گاز را کاهش دهیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چگونه مصرف گاز را کاهش دهیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید